Image Hosted by ImageShack.us

divendres, 20 de novembre del 2009

El jovent al carrer

Ahir es celebrà una manifestació amb el lema:

ATUREM LA MERCANTILITZACIÓ

CONSTRUIM UN ALTRE ENSENYAMENT

Sota aquesta premissa, crec que es hora de dir algunes coses.
Es curiós com ara fa un any tot el jovent sortia al carrer sabedors que s'anava implantant poc a poc un procés anomenat "Bolonya" que anava a empobrir l'esperit crític, humanista i multi disciplinar dels universitaris.

Amb l'entrada dels graus, els estudiants perden coneixements generals en detriment de coneixements específics i competències.
Es seductora l'idea de créixer en qüestions tant importants avui en dia com son el treball en grup, l'expressió oral, etc.
Però enrere també hi ha un ombra que fa presagiar un futur incert per al jovent. L'especificació dels graus farà que els alumnes siguen qualificats per a una determinada professió o activitat. De manera que si ens quedem a l'atur (cosa prou probable avui en dia amb la precarietat laboral) tindríem la necessitat de tornar a cursar un màster per poder ampliar els nostres coneixements i per tant obrir el ventall de possibilitats. Això si, sempre i quan ens puga'm permetre el cost d'un màster.

Però tot açò son conjectures d'un futur. Anem a la realitat ja que a moltes facultats de la universitat de València els graus ja son aquí.
I la realitat es, precisament la que ve al manifest de la convocatòria que ahir es va realitzar i que a continuació detalle:

" Parlem de preus, s'acaba d'implantar i la matrícula d'un curs de grau és un 20% més cara del que costaven fins ara, el preu del màsters es desorbitat i costen una mitja de 1800€. Aquest és un pas més en l'elitització de les universitats, cada cop els estudiants de classe més baixa ens trobarem en preus menys assumibles i la universitat quedarà restringida als rics i als que arrepleguen alguna beca (cada volta se n'ofereixen menys).
Parlem de formació, Els nous graus presenten evidents dèficits a nivell formatiu, la reducció de creditatge, la reducció d'optatives et resta especialització quedant així la teua formació a un nivell més precari (més barat dirien els empresaris). I què fer per superar aquestos dèficits i aconseguir especialitzar-te? No et preocupes que ells ja han pensat en tot, només has de pagar un màster (si pots).
Però tot aquest procés no era per la mobilitat, no anàvem a poder moure's per Europa, estudiar pel mòn i treballar on volguérem?
Si aixó dien si, però a dia d'avui, amb tot en marxa, no sabem res de noves beques de mobilitat (Erasmus dona més o menys els mateixos diners que fa deu anys). No hi ha cap ajuda ni ningú a qui referir-se que et diga com moure't per aquest nou Espai Europeu d'ensenyament superior i quant a les convalidacions amb la resta d'Europa, encara no hi ha cap sistema ni criteri establert, i l'Agencia Europea de reconeixement està en "standby". I si potser és que l'objectiu no era aquell que ens deien?..."